...

Skatt på kryptovaluta: Komplett Guide

Her får du presentert alle skatteregler og en guide til hvordan man kan rapportere dette enklere. Skatt på krypto er et omfattende emne. Hvis du eier eller handler kryptovalutaer i løpet av året, er det viktig å rapportere tallene.

Det finnes ulike former for skatter du som kryptoinvestor må forholde deg til. Denne veiledningen vil gi deg en grundig titt på reglene som gjelder for beskatning av kryptovaluta.

Rapporteres i skattemeldingen

Krypto skal rapporteres via Altinn med skjemaet RF-1159. Her fyller man inn alt av beholdning, tap, gevinst og andre inntekter som staking, mining og gaver.

Det kan være ganske komplekst å rapportere riktig. Spesielt om du har hatt mange transaksjoner. Det blir ekstra mye arbeid om du har staket, minet ol.

Slik rapporterer du enkelt

Vi anbefaler derfor at du bruker en av våre anbefalte tjenester som automatisk rapporterer din skatt og serverer deg et ferdig utfylt pdf skjema du kan laste opp med din skattemelding. Enkelt og greit. Om du har mange transaksjoner og du må betale for tjenesten får du trukket kostnaden fra på skatten. Sjekk ut automatisk skattetjenestene her.

Testvinneren vår, Coinpanda, er skandinavisk og støtter over 800+ Exchanges, Wallets og Blockchains. Her lager man seg en gratis bruker. Knytter enkelt opp børsene/walletsene man har hatt aktivitet på med en API-nøkkel. Så leser tjenesten all transaksjonsdata for deg og setter det opp etter skatteetatens føringer. Se de forskjellige anbefalte verktøyene her og velg selv.

Om du ikke velger en slik løsning må du bokføre og punche og valutaveksle alle transaksjoner selv, noe som kan være svært vanskelig og tidskrevende. Her er en kort video fra skatteetaten som forklarer hvordan man rapporterer krypto i skattemeldingen:

Kryptovaluta i skattemeldingen

Hvordan utregnes krypto i skattemeldingen?

Formue

Kryptovaluta er å anse som et formuesobjekt. Du må derfor betale formueskatt av din beholdning om du har en positiv nettoformue.

Nettoformuen din er all formue i skattemeldingen inkludert kryptovaluta, minus all gjeld.

Formueskatten pr i dag er på 0,95% skatt. Om du har en nettoformue på over 20 millioner legges det på 0,4% ekstra. Disse skattesatsene skatter man av nettoformuen pr 2022.

Gevinst og tap fra salg

Det er kapitalskatt på 22% på all realisering av krypto.

Typiske realiseringer er:

  • Salg med gevinst: Om du har solgt din krypto, har du realisert verdien, så da må det rapporteres. Gjelder også om det er en NFT.
  • Salg med tap: Om du har solgt din krypto med tap, skal dette rapporteres og du får tapet som et fradrag.
  • Kjøp av produkt: Om du kjøper noe, om det er en vare eller tjeneste med din kryptovaluta, anses det som realisering og realiseringsverdien må skattes av.
  • Veksling: Dette gjelder også om du har vekslet en type krypto for å bytte til en annen. F.eks. Bitcoin til Etherium. Man må da betale skatt av realiseringsverdi den kryptoen man veksler fra.

Andre inntekter på krypto

  • Staking: Staking skal rapporteres og alle renteinntektene (gas-fees) du mottar skal innberettes når du mottar de. Disse renteinntektene mottas ofte daglig, så her kan en manuell rapportering være noe omfattende.
  • Mining: Ved mining så skal man rapportere verdien av det du minet (utvinnet) i norske kroner den dagen du mottok det. Dette skal rapporteres under gevinst under kategorien «Annen inntekt» i skattemeldingen.
  • Mistet krypto eller svindlet: Om du kan dokumentere dette ordentlig kan du rapportere det som tap. Merk at det må være god dokumentasjon for at skatteetaten skal kunne godkjenne dette tapet.

Kapitalskatten er på 22% pr 2022. Den beregnes basert på Hva du har kjøpt krypto for, minus hva du solgte for, pluss alle inntekter du har hatt ved evt. mining, staking, gaver, vekslinger osv. Om du har en positiv verdi når du setter opp dette regnestykket må du betale 22% kapitalskatt av summen.

Viktigheten å rapportere sin krypto

Norske skattemyndigheter annonserte i 2022 at de vil intensivere arbeidet med å kreve inn skatt på kryptovalutaer. Mange børser samarbeider med skatteetaten og bankene har også rapporteringsansvar.

Skatteetaten har selv uttalt at de estimerer et sted på over 300.000 personer som har unnlatt å rapportere skatt på sin krypto. De har trappet opp sitt arbeid for å lokalisere disse og mange har allerede fått høy straffeskatt.

Så selv om ikke din kryptobeholding kommer opp automatisk på skattemeldingen er det veldig viktig at din beholdning og transaksjoner rapporteres i henhold til lovgivingen.

Konsekvenser ved å ikke rapportere

Unnlatelse av å betale skatt på kryptovaluta kan få alvorlige konsekvenser. Avhengig av hvor mye skatt du skylder, kan du risikere store bøter og straffeskatt eller til og med fengsel. Derfor er det viktig å sørge for at din krypto rapporteres riktig og i tide.

Glemt å rapportere krypto tidligere år?

Om du har glemt å rapportere din krypto på skattemeldingen fra tidligere år kan man sende en endringsmelding til skatteetaten. Hvis du sender inn en endringsmelding vil du i de fleste tilfeller kun betale skatt på det du faktisk skulle ha betalt i skatt de tidligere årene.

Om derimot skatteetaten allerede opprettet en sak på deg er dette for sent. Da risikerer du tilleggsskatt på opptil 60% på dine gevinster. I de groveste tilfellene av skatteunndragelse kan man bli anmeldt og mulig havne i fengsel.

Viktig:

Denne guiden om skatt på kryptovaluta er ikke profesjonell rådgivning. Skatteetaten tolke reglene annerledes enn det skattehjelpkrypto har gjort i denne artikkelen. Hvis du er usikker på noen områder kan det være lurt å forhøre seg med en skatteadvokat eller se mer på skatteetaten sine sider om reglene for skatt på krypto.

Automatisk beregning av din kryptoskatt med

Automatisk beregning av din kryptoskatt

Sammenlign alle de beste tjenestene her

Annonsering

For at denne siden skal være kostnadsfri å bruke mottar vi et lite honorar for å linke deg videre til de ulike tilbyderne av kryptoskatt-tjenester.

På grunn av kapasitet har vi ikke mulighet til å dekke alle tilbydere, men vi har tatt med de vi mener de beste og viktigste. Håper du får god nytte av siden. Gjerne del nettsiden med noen som trenger et slikt produkt vi lister opp her

skattehjelpkrypto logo

Få kontroll

Test den beste automatiske skatteberegneren kostnadsfritt og få alt på stell til selvangivelsen skal leveres.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.